Smart Home Teknolojisi ile İlgili Merak Edilenler

İçinde olduğumuz dijital çağı, en verimli kullanan teknolojik gelişmelerden biri smart home teknolojisidir. Kişisel bir asistan aracılığı ile evdeki teknolojik cihaz ve aydınlatmaları yönetebilen bu teknoloji, evde olunmayan zamanlarda, her şeyin yolunda olduğu konusunda emin olmanızı sağlar. Smart home teknolojisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için ayrıntıları birlikte inceleyelim.

Smart Home Nedir?

Smart home; wifi, bluetooth, zigbee veya z-wave teknolojisini kullanarak sizinle eviniz arasında bir iletişim kanalı oluşturan bir çeşit teknoloji grubudur. Smart home teknolojisi kapsamında, bağlantı kurulan elektronik cihaz ve aydınlatma sistemlerini, bir kontrol paneli veya akıllı telefon üzerinden kontrol altında tutabilirsiniz.

Smart Home Nasıl Çalışır?

Akıllı ev teknolojisi, evin içindeki teknolojik cihazları birbirine bağlamayı sağlar. Birbirine bağlı olan tüm teknolojik cihazlara panel, akıllı telefon veya tablet gibi cihazlar üzerinden erişim olanağı sağlayan akıllı evler; kapı kilitleri, televizyonlar, termostatlar, ev monitörleri, kameralar, aydınlatmalar ve hatta buzdolabı gibi tüm cihazları, tek bir ev otomasyon sistemi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Smart home sistemi, mobil veya başka bir ağa bağlı cihaza kurulur ve ardından kullanıcı, belirli değişikliklerin yürürlüğe girmesi adına zaman çizelgesini manuel olarak oluşturabilir. Akıllı ev aletleri, ev sahibine kullanım ve öğrenme rahatlığı sağlamak adına gerekli durumlarda ayarlamalar yapabilmek için öğrenme becerilerine sahiptirler. Aydınlatma kontrolü sağlamak adına etkinleştirilen akıllı evler sayesinde, ev sahiplerinin elektrik ve enerji kullanımı büyük ölçüde azalır. Bazı smart home teknolojisine sahip sitemler, evde algılanan olağan dışı bir hareket anında ev sahibini veya direkt acil durum ekiplerini arayarak durumu bildirebilir. Akıllı evler aynı zamanda akıllı kapı zili, akıllı güvenlik sistemi ve akıllı cihazlar gibi hizmetlerin tümünü kapsamaktadır.

Akıllı Evler Nasıl Oluşturulur?

Akıllı ev teknolojisinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını birlikte inceledik. Peki her ev akıllı ev özelliği taşıyabilir mi? Akıllı ev oluşturmak için gerekli şartlar nelerdir. Birlikte öğrenelim. Akıllı evler aşama aşama veya bir anda toplu olarak oluşturulabilir. Bu da demek oluyor ki akıllı ev için yalnızca aydınlatmalarınızı veya yalnızca bazı teknolojik cihazları kontrol altına almakla işe başlayabilirsiniz. İster adım adım, ister ani bir değişim sağlıyor olun; akıllı ev oluşturmak için bazı adımları uygulamanız gerekmektedir. Bu adımlardan bazıları:
  • WiFi kalitesini yükseltin. Tüm akıllı ev cihazları iletişim kurmak için İnternet'i kullanacağından, bilgi paylaşımını kaldıracak kadar güçlü bir wifiye ihtiyaç duymanız kaçınılmaz olacaktır.
  • Onlarca çeşit arasından evinize ve ihtiyacınıza uygun smart home cihazını bulmak için detaylı bir araştırma yapmalısınız. Bu noktada önce ihtiyaçlarınızı, sonra ise bütçenizi gözden geçirmek, işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Akıllı ev oluşturmak için gerekli alt yapıyı sağladığınızdan emin olduktan sonra, bu teknolojiden hangi alanlarda ve nasıl maksimum şekilde verim alırsınız bunları inceleyelim.

    1. Isıtma

    Akıllı ev teknolojisinin sunduğu en temel özelliklerden biri, ısıtma cihazları üzerinde ekstra bir kontrol imkânı sağlamasıdır. Akıllı cihazlar, belirlenen şartlar sağlandığında otomatik olarak açılacak veya kapanacaktır. Sıcaklı ve nem sensörleri ile donatılabilen akıllı ev teknolojisi, gerekli durumlarda işlevselliğini göstererek enerji tasarrufu yapılmasına da olanak tanır.

    2. Aydınlatma

    Smart home sistemine sahip evlerde aydınlatma cep telefonu veya uzaktan kumanda yardımı ile çalışabilir. Bununla birlikte aydınlatmalara, üst düzey bir kullanım rahatlığı olarak belli bir programa göre açılıp kapanma zamanlaması yapılabilir veya günün doğma ve batma saatine uygun şekilde aydınlatma otomatikleştirilebilir. Akıllı ev teknolojisi ile aydınlatma sistemlerinizi, telefonunuzdaki uygulama üzerinden istatiksel olarak takip edebilirsiniz. Smart home özelliklerinden biri olan aydınlatma teknolojisi, yalnızca ampul vb. beşeri aydınlatmaları içermemektedir. Bu teknoloji ile birlikte evinize elektronik perdeler, akıllı panjurlar vb. ürünlere evinizde yer vererek, gün ışığından en verimli saatte otomatik olarak faydalanabilirsiniz.

    3. Güvenlik

    Akıllı ev teknolojisinin en ilgi çekici ve talep gören özelliği, gelişmiş güvenlik yeteneklerine sahip olmasıdır. Kapı ve pencere hareketleri ile senkronize şekilde hareket eden kamera sistemleri ve tehlikeli durumlarda acil durumları ile sinyal alışverişi sağlayan akıllı evler, aynı zamanda istenmeyen durumlarda kapınızı kimin çaldığını da size gösterir. Akıllı evlerin birçoğu, aynı zamanda modern güvenlik kitleri ile donatılmıştır. Buna, kişilerin evde olmaması gerektiğinde hareket sensörü dedektörleri, evde izleme, şüpheli davranış bildirimleri ve uyarıları ve bir telefon kullanarak kapıları veya pencereleri uzaktan kilitleme yeteneği de dâhildir.

    4. İşitsel/Görsel

    Akıllı evlerin ihtiyaca yönelik faaliyet gösteren özelliklerinden sonra, eğlenceli yön olarak sayılabilecek işitsel ve görsel özelliği bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde birçok eğlence ürünü artık birbirine yoğun bir şekilde bağlı ve tek bir uzaktan kumanda ile kontrol edebilirsiniz. Teknolojik aletlerin sesini kısma vb. eylemleri komut sistemi ile yerine getirebilen akıllı evler, konforunuzdan uzaklaşmadan keyifli anlar geçirmenize yardımcı olacaklar.

    Akıllı Evlerin Avantajları ve Dezavantajları

    Akıllı ev sistemleri, alışık olunmayan bir konfor içerisinde birçok kolaylık sağladığından, yaşam kalitesi açısından da büyük bir konfor sağlar. Bununla birlikte yine aynı sebeplerden, bazı koşullarda bu durum dezavantaj sayılabilir. Akıllı evlerin avantaj ve dezavantajlarını inceledikten sonra, bu durumun artı ve eksilerini siz değerlendirebilirsiniz.

    Akıllı Evlerin Avantajları

  • Genellikle geleneksel konut planlaması, kontrol etme veya ürünlere erişme konularında daha uygun fiyatlar sunar.
  • Bildirimler ve uyarılar nedeniyle güvenliği üst düzeye taşır.
  • Belirli bir görevi gerçekleştirmenin birden fazla yolunu sunar (örn. ışıklar manuel olarak açılabilir veya programlanabilir.)
  • Verimli enerji kullanımı düşünüldüğünde uzun vadeli maliyet tasarrufu sağlayabilir.
  • Akıllı Evlerin Dezavantajları

  • Ürünler ağlara bağlı olduğundan, siber saldırı riski taşımaktadır.
  • Ev sahibinin ek parolaları izlemesi ve ürün güvenliğini izlemesi için ek çalışma gerektirebilir.
  • Teknoloji konusunda ilgili olmayanlar için zor bir kullanım sağlayabilir.
  • 03.02.2023