Renk Sıcaklığı (Kelvin)

Renk sıcaklığı, aydınlatma için kullanılan LED ürünlerin temel özelliklerinden biridir. Renk sıcaklığı nedir ve doğru renk sıcaklığı nasıl seçilir? Bu soruları çözmeye çalışalım

Tanım olarak renk sıcaklığı, kaynağına yakın bir renk tonu üreten kara cismin sıcaklığıdır ve Kelvin derecesi ile ölçülür.

Başka bir deyişle, renk sıcaklığı bir kaynaktan (lamba veya aydınlatma armatürü) spektrumun mavi bölgesinde yayılan ışığın "tonunu" belirler. Renk sıcaklığı derecesini göz önünde bulundurun: Başka bir deyişle, renk sıcaklığı bir kaynak(lamba veya aydınlatma armatürü) tarafından yayılan ışığın "tonunu" belirler; sıcak, "sarılık" yayaran akkor lambaya yakın ışıktan, ve soğuk beyaz (soğuk ışıklı flüoresan lambalar), spektrumun mavi bölgesinde yayılan ışığa kadar.

Renk sıcaklığı derecesini göz önünde bulundurun:

Renk sıcaklığı derecesini göz önünde bulundurun:

  • Sıcak ışık (2700-3200К)
  • Gün ışığı (3500-4500К)
  • Beyaz (5000-6000К)
  • Soğuk beyaz (6000-8000К).

En yaygın ışık kaynaklarının renk sıcaklıkları

Işık kaynaklarının renk sıcaklığının tam değeri, ambalajın üzerinde veya ürünle birlikte verilen belgelerde (ürün pasaportu, teknik açıklama) belirtilmiştir. Aşağıda yaygın olan ışık kaynaklarının değerlerini gösterelim.

Aynı renk sıcaklığına sahip kaynaklar, ışığın renk tonunda farklılık gösterebilir: Aşağıdaki şemadan, ölçülen renklilik değerleri kara cisim radyasyon eğrisine dik olarak çizilen aynı çizgi üzerinde bulunan tüm ışık kaynaklarının aynı renk sıcaklığına sahip olduğu anlaşılmaktadır.

CIE 1931 renk uzayında kara cisim ışınımı eğrisi

İnsanın Renk Sıcaklığı Algısı

Kaynakların doğru renk sıcaklığının seçiminden, çevredeki alanın bir kişiyi duygusal olarak nasıl etkileyeceği, nesnelerin görünümünün ve renklerinin nasıl algılanacağına bağlıdır. Farklı ışık kaynaklarının belirli bir ortamla ilişkili olması büyük önem taşımaktadır. Örneğin, bir mumun sıcak ışığı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, flüoresan lambaların beyaz aydınlatması çalışma atmosferi yaratır, soğuk aydınlatma daha fazla kontrast oluşturur ve yüksek renk renkleri ayırt etme gereken durumlarda kullanılır.

Çeşitli amaçlar için bir odadaki renk sıcaklığının seçimine ilişkin tavsiyeler içeren bir düzenleyici belge vardır: SNiP 23-05-95 "Doğal ve yapay aydınlatma". İçinde, özellikle yaşam alanları için, görsel çalışmanın yapıldığı odalarda - gün ışığı 3000-4000K, yüksek renk ayrımı gereksinimleri olan odalarda 5000-6000K'ya kadar daha soğuk ışık için sıcak ışık önerilir.

Ayrıca, aydınlatılan alanda çok sayıda yeşil ve mavi renkli nesne olduğu zaman, renk sıcaklığı 4000K'dan fazla olması gerekir, çok sayıda kırmızı ve sarı renkli nesneler varsa - 3500K'dan fazla olmayan kaynakların kullanılması gerektiği de belirtilmektedir. Elbette bu düzenleyici belge oluşturulduğunda LED ışık kaynaklarının kullanımı çok sınırlıydı, ancak burada yer alan bilgiler onları seçerken faydalı olabilir. Örneğin, soğuk ışık LED'leri, spektrumun mavi kısmının büyük bir bölümünü içerir, yani mavi renkleri vurgular ve sıcak beyaz ışık LED'lerinde mavi bileşen, büyük miktarda sarı tarafından bastırılır. Ek olarak, LED kaynaklarının Renk oluşturma indeksi de hesaba katmanız gerekir, çünkü, örneğin halojen lambaların aksine her zaman yüksek değildir, ancak yalnızca bazı daha pahalı modellerde bu derece yüksektir.

Aydınlatmaya bağlı olarak renk sıcaklığının insan algısı

Aydınlatma ve renk sıcaklığı arasındaki ilişkinin çalışmaları Kruithof tarafından gerçekleştirilmiştir. Ampirik olarak, gözlemciler için en rahat olan çeşitli renk sıcaklıkları için yüksek ve düşük aydınlatma seviyelerinin belirlendiği bir grafik - Kruithof eğrisi - derledi. Konfor aralığı içindeki bir renk sıcaklığı "beyaz" ışık olarak algılanır.

Bu nedenle, gökyüzünün ışığı kişi tarafından rahat bir beyaz ışık olarak algılanır, ancak odadaki aynı renk sıcaklığına sahip bir kaynak açıkça mavi verir: herhangi bir yapay kaynağa kıyasla gökyüzünün aydınlatması çok yüksektir.

Kruithoff eğrisi

09.01.2023