UGR: Aydınlatma armatürlerinin neden olduğu Kamaşma

Düşük parlama ve konfor, ticari alanlarda ve evlerde modern aydınlatma için temel gereksinimlerden biridir. UGR (Unified Glare Rating) - yapay ışığın neden olduğu göz rahatsızlığını hesaplama yöntemidir. Gelişmiş pazarlardaki profesyonel aydınlatma ekipmanı üreticileri arasında Lm/W'den daha büyük bir öneme sahiptir.

Kamaşmanın insan sağlığı üzerindeki etkileri.

Kamaşma sorunu hiç bu kadar şiddetli olmamıştı. Gerçek şu ki, neredeyse her yerde kullanılmaya başlanan LED lambalar, bilinen tüm ışık kaynaklarına göre daha yoğun yönlü bir ışık oluşturur ve en yüksek ışık çıkışına sahiptir.

Ayrıca hem evde hem de işte sürekli olarak akıllı telefonlar, bilgisayarlar, TV'ler ve diğer monitörlü ekipmanları kullanmaktayız, ve bu ürünlerdeki parlamalar gözlerimizi yormaktadır. Her yıl bilgisayar ekranlarının parlak ışığa karşı daha az duyarlı hale gelmesine rağmen, bu sorun hala geçerlidir. Armatürlerin yüksek parlamasının olumsuz sonuçları şunlardır:

  • Göz yorgunluğu;
  • Konsantrasyon kaybı;
  • İş performasında azalma;
  • Sinirlilik;
  • Baş ağrısı.

UGR hesaplaması

UGR, armatür huzmesi açısı, ışık akısı, arka plan parlaklığı ve parlama olasılığı gibi bir dizi faktörü hesaba katan bir formül kullanılarak hesaplanır. UGR değeri, 13, 16, 19, 22, 25, 28'e karşılık gelen adımlarla ile 40 arasında bir değere ölçülür. Gösterge ne kadar düşükse, parlama o kadar az olur. Okumak, yazmak, bilgisayarda çalışmak, antrenman yapmak, dinlenmek, ders çalışmak için UGR < 19 önerilir. Bir odadaki aydınlatma kalitesi için gereklilikler ne kadar ciddiyse, gösterge o kadar düşük olmalıdır.

UGR ölçümü özel ekipmanda yapılır, ardından program çeşitli noktalardan ve belirli koşullar altında elde edilen UGR verilerini verir. UGR, tablo yöntemiyle ölçülebilir, ancak standart kabul ettiğimiz “%100” doğru ışıkla hayatımızda çok nadir karşılaşırız.

Gerçek UGR'yi ölçmek oldukça zordur, çünkü armatürün kendisinin bir özelliği değildir, ancak odadaki genel konfor derecesini yansıtır. Bu, genel aydınlatma, odanın tüm yüzeylerinin yansıtıcılığı, ışık kaynağının görülme açısı, lambaların konumu ve başka bir dizi faktörün birleşiminden etkilenir. Böylece, aynı armatürün UGR'si, aynı odada bile statik değildir. Farklı aydınlatma senaryolarına ve doğal güneş ışığı ile aydınlatma derecesine göre değişir.

Parlama etkisi doğrudan ve dolaylı olabilir. Düşük parlama korumasına sahip armatürlerin kullanılmasından kaynaklanabileceği gibi, aynı zamanda ışığın düzenlenmesi ve iş yerlerinin ışık kaynaklarına göre konumu açısından yanlış tasarımdan da kaynaklanmaktadır. Yukarıdaki resimde gösterildiği gibi, farklı montaj şemalarına sahip aynı armatür, düşük ve yüksek UGR'ye sahip olabilir.

Kamaşma sorununun çözümü, karbon kaynaklı armatürler ve ışının açısını kontrol eden lenslerin yanı sıra işyerinin ışık kaynaklarına göre doğru konumlandırılmasıdır.

Gözlerimiz için konforlu aydınlatma nasıl oluşturulur?

Parlamayı azaltmak ve odadaki UGR'yi azaltmak, aşağıdaki teknik çözümlerle sağlanır:

  • 1. Doğrudan ve yansıyan parlamayı ortadan kaldıran ve aynı zamanda parlamaya karşı koruma sağlayan sıvaaltı ışık kaynağına sahip armatürlerin kullanımı;
  • 2. Gizli ışık kaynağına ve optiklere sahip armatürlerin kullanımı;
  • 3. Dağılım açısını net bir şekilde sınırlayan ve agresif ışığı yumuşatarak daha yumuşak ve daha düzgün hale getiren lenslerle donatılmış dağınık aydınlatma armatürlerinin kullanılması. Bu durumda lensler yüksek kalitede, mümkün olan en yüksek ışık geçirgenliğine sahip olmalı ve LED maksimum parlaklığa sahip olmalıdır. Çünkü aksi halde ışık çıkışı düşük olacaktır. Son zamanlarda giderek daha yaygın hale gelen düşük kaliteli plastik lensler, diyotun ışık akısının %60'a kadarını emerek parlamayı azaltma konusunda başarılı olamıyor.
    Armstrong ofis tavan armatürlerine gelince, uca monte LED'li ultra ince panelleri seçmek daha iyidir. Çoğu durumda parlama, yana doğru değil, yukarıdan aşağıya doğru parlayan LED şeritli klasik kalın armatürlerinkinden daha düşük olacaktır. Bu, özellikle diş kliniklerinde, spor salonları gibi insanların tavana bakmaya mecbür kılan odalar için geçerlidir;
  • 4. Honeycomb ve parlama önleyici cam gibi çeşitli parlama önleyici aksesuarların kullanımı.
  • 5. Parlamayı azaltan yüksek kaliteli akrilik difüzörlü profil armatürlerin kullanılması. Bu özelliği sıradan lambalarla elde edemezsiniz. Yüksek kaliteli bir difüzörün maliyeti önemli ölçüde daha fazladır, ancak düşük kaliteli bir difüzör ışık akısının büyük bir kısmını emer ve satışlarda karlı değildir.
  • 6. Aydınlatma planlamasına işlevsel bir yaklaşım uygulamak.

UGR değerlerini azaltmak ve ışığı gözler için olabildiğince konforlu hale getirmek için etkili çözümler geliştirdik: HOKASU lineer armatürler, yüksek ışık iletimi ve hoş bir geometrik aydınlatma efekti ile şeffaf ve prizmatik HGC difüzörlerle donatılmıştır. HGC difüzörler, UGR standardı ile uyumludur ve alan aydınlatmasının verimliliğini %90'a kadar artırmanıza olanak tanır.

HOKASU armatürü seçerken mat difüzör veya mikroprizma efektli şeffaf difüzör siparişi yapabilirsiniz. Seçim ne olursa olsun, ışık rahat ve güvenli olacaktır.

25.12.2022