İşyeri aydınlatma standartları

Aydınlatma, rahat bir iş yeri yaratmak için önemli bir parametredir. İşgücü verimliliğini, performans göstergelerini etkiler ve insan sağlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu yazıda göstergenin temel özelliklerini, türlerini ve düzenlenmiş belgelerini daha ayrıntılı olarak analiz etmeye çalışacağız.

İşyerleri için aydınlatma standartları

Her işyeri için kendi standartları geliştirilmiştir, bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir:

  • En yüksek hassasiyet (2000'den 5000 Lux'e kadar) – kuyumculuk üretimi, saat atölyeleri için. Elektronik ürünlerin manuel kaynaklama ve montajı alanlarında.
  • Yüksek hassasiyet (750 ile 2000 Lux arası) – giyim üretimi, matbaa, mobilya üretimi için.
  • Orta doğruluk (400 ile 750 Lux arası) – metal işleme atölyeleri, montaj atölyeleri, boyama ve detaylandırma kabinleri için.

Sıradan işyerleri için gereksinimler daha düşüktür:

  • Ambalaj alanları, mal çıkış alanları en az 300 Lux aydınlatmaya sahip olmalıdır;
  • Standart ofis iş istasyonları – 350 Lux;
  • 500 Lux ve üzeri aydınlatma mimarlar, planlama uzmanları ve tasarımcılar için çalışma alanlarında olmalıdır;
  • Toplantı odaları ve yardımcı odalar - bireysel bir yaklaşım meselesidir, ancak genellikle 200 Lux yeterlidir.

Lümen ve Lux’ten bahsetmişken...

Herhangi bir lambanın pasaportunda, ışık akısı gibi bir gösterge bulabilirsiniz. Bu lambanın belirli bir katı açıda yaydığı ışığın yoğunluğunu gösterir. Lümen (Lm) cinsinden ölçülür.

Bununla birlikte, aydınlatma, Lux (Lx), yani ışık akısının aydınlatılan yüzey alanına oranı ile karakterize edilir. Özellikle: bir lux, 1 metrekare başına bir lümene eşittir.

Lümen ve Lux arasındaki farkı anlamak her insan için çok faydalıdır ancak iş yerlerinin aydınlatılması için belirli bir çözümün seçimini belirlemek yeterli değildir. Işık dikkate alınması gereken tek faktör değildir.

İşyeri aydınlatma türleri

İşyerlerinin çoğu, her biri kendi özelliklerine göre karakterize edilen üç ana ışık kaynağına sahiptir:

  • Pencereleri veya şeffaf çatı olan odalarda gündüzleri doğal ışık mevcuttur. İnsan gözü için en konforlu aydınlatma türüdür;
  • Güneş ışığı olmadığında ve ek ışık kaynakları açıldığında bütünleşik tipte aydınlatma görünür. Çoğu zaman bunlar yerel aydınlatma cihazlarıdır;
  • Yapay aydınlatma, doğal ışık kaynaklarının çok az olduğu veya hiç olmadığı durumlarda kullanılır. Bu tür aydınlatma birkaç çeşide ayrılmıştır - çalışma, acil durum ve güvenlik;

Odanın dış dünya ile optik bir bağlantısı yoksa, böyle bir yerde yalnızca yapay aydınlatma kullanılır.

İş yerlerinin aydınlatması neye göre düzenlenir?

Binaları herhangi amaçlar için tasarlarken ve işyerlerinin organizasyonunu yaparken, iki ana düzenleyici belge türü vardır:

  • Binaların doğrudan tasarımında Bina Normları ve Kuralları (SNiP) kullanılır, aydınlatma gereksinimleri çalışma çizimleri aşamasında belirlenir;
  • Sıhhi Kurallar ve Normlar (SanPiN), SNiP'nin açıklayıcı belgeleridir ve hâlihazırda inşa edilmiş binalarda belirli yerlerin organizasyonu için uygulanmaktadır.

Burada belirtmek gerekir ki, düzenleyici kurumların denetimleri SanPiN'e tabii tutulur.

Diğer aydınlatma parametreleri

Lüks olarak ölçülen işyerinin doğrudan aydınlatılmasına ek olarak, ışık kaynağının parlama indeksi ve titreşim faktörü olarak adlandırılan aydınlatma özellikleri için başka gereklilikler de geçerlidir. İlkinin gerekli değerleri %10 ile %40 aralığındadır ve titreşim faktörü %15'i geçmemelidir.

27.11.2022