Dalgalanma Faktörü

Işık akısının titreşimi, titreyen ışığın frekansını gösteren yapay aydınlatmanın özelliklerinden biridir. Titreşimin nicel özelliği, Lux'taki dönem için maksimum ve minimum aydınlatma arasındaki farkın yarısının aynı süre için ortalama aydınlatmaya oranına eşit olan titreşim katsayısıdır (Kp, %):

Sıhhi norm ve kurallara göre %5 ile %20 aralığındaki Kp değerleri kabul edilebilir.
LED lambalarhem Alternatif akım hem de Doğru akım ile çalışır. Doğru akım ile çalışması sırasında dalgalanma olmaz. Alternatif akım besleme voltajıyla çalışırken, Alternatif akımı Doğru akıma dönüştüren bir sürücü kullanılarak dalgalanma en aza indirilebilir. Sürücü, herhangi bir LED lambaya dahildir. Bununla birlikte, dalgalanmayı yalnızca yüksek kaliteli bir sürücü en aza indirebilir - aksi takdirde, eski bir elektromanyetik balastlı bir floresan lambanın titreşiminden çok farklı olmayacaktır.

İnsan sağlığı üzerindeki etkisi

İnsan gözü, ışık akısının titreşimini pratik olarak ayırt etmez - beynin, birkaç on Hertz'den daha yüksek bir frekansla değişen görsel bilgileri tam olarak işlemek için zamanı yoktur. Video görüntülerini gösterme ilkesi, karelerin 25 Hz ve daha yüksek bir frekansta değiştiği ve izleyicinin gördüklerini zaman içinde sorunsuz bir şekilde değişen tek bir resim olarak algıladığı bu görüş özelliğine dayanmaktadır.

Ancak tıbbi araştırmalara göre insan beyni, görme organlarından 300 Hz'e kadar gelen bilgi değişikliklerini yakalıyor. Görsel bilgilerdeki bu tür değişiklikler bilinçli bir düzeyde algılanmaz, ancak görsel olmayan önemli bir etkiye sahiptirler ve bu etki oldukça olumsuzdur: "Kurban", görünüşte rahat ve aydınlık odalarda bile açıklanamaz bir rahatsızlık, yorgunluk, baş dönmesi hisseder. Böyle sistematik bir etki (örneğin işyerinde), kalıcı bir depresif durum, uykusuzluk, kardiyovasküler ve onkolojik hastalıkların dolaylı bir nedeni olabilir.


kısa vadeli etkiler uzun vadeli etkiler
görsel yorgunluk uykusuzluk
dikkat kaybı kardiyovasküler hastalık
vücut yorgunluğu görsel patoloji
yavaşlamış beyin aktivitesi gastrointestinal patoloji
mide bulantısı ve sindirim bozuklukları erektil disfonksiyon
sirkadiyen ritimlerin bozulması sinir sistemi bozukluğu


Işık akısının 300 Hz üzerindeki titreşimi insan sağlığı için güvenli kabul edilir. Her durumda, şimdiye kadar insan sağlığı ve refahı üzerinde herhangi bir etki fark edilmedi.

Işık akısının titreşimi insan sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkisinden bahsetmişken, stroboskopik etki hakkında bahsetmek gerekir.
Stroboskobik etki, armatürün titreme frekansı, iş ekipmanı parçalarının hareket frekansının katı veya onunla aynı olduğunda meydana gelir; bu, bunların ters yönde yavaşça hareket ediyor veya hiç hareket etmiyormuş gibi görünmesine neden olur. Örneğin, bir freze makinesinin dönen şaftı, çalışan bir daire testere, bir et sökme bıçağı bloğu vb. sabit görünebilir, bir mekanizmanın gürültüsü, elbette, genel üretim gürültüsünde duyulmayacaktır. Sonuç olarak, her yıl on binlerce işçi uzuvlarını (ve bazen hayatını) kaybediyor. Endüstriyel kazaların araştırılmasının sonuçlarına göre, genellikle "suçlu" olan stroboskopik etkidir. %10 dalgalanma faktöründe stroboskopik etki oluşabilir.

Genel olarak, ışık akısının titreşimi Rus sağlık standartlarının % 20'ye kadar (bazı odalar için -% 10-15'e kadar) izin vermesine rağmen, katsayısı % 4-5'i geçmeyen ışık akısının titreşimi insan konforu ve güvenliği için en uygun olarak kabul edildi. Bu tür göstergeler yalnızca yüksek kaliteli bir sürücüye sahip LED lambalarla sağlanabilir.

Işık akısının titreşimi ve sıhhi standartlar

Farklı kurumlar için izin verilen titreşim seviyesi aşağıdaki düzenleyici belgelerde belirtilmiştir: SNiP (İnşaat Normları ve Kuralları) 23-05-2010 (SNİP 23.05.95) ve SaNPiN (Sıhhi Kurallar ve Yönetmelikler) 2.21 / 2.1.1.1278 -03.

Standartlara göre, işyerinin çalışma yüzeyindeki titreşim katsayısı % 10-20'yi (binanın özelliklerine ve yapılan işin doğruluğuna bağlı olarak) ve bilgisayar bulunan odalarda % 5'i geçmemelidir. Genel eğitimde ve okul öncesi kurumlarda ışık akısının titreşimi % 10'u geçmemelidir.

26.12.2022