Otelcilik alanında faaliyet gösteren işletmelerin inşası veya renovasyonu sırasında dikkat edilmesi gereken önemli unsurlardan biri de ilgili projelerin aydınlatma projelerinin hazırlanmasıdır. ULIGHT uzmanları, aydınlatma cihazlarının seçimi, iç ve dış mekanlarda doğru yerleştirilmesi konusunda size yardımcı olacak, her zaman stoklarımızda bulunan, kafe ve restoranlar için yüksek kaliteli aydınlatma oluşturmak için gerekli, en uygun fiyata LED ürünlere erişiminizi kolaylaştıracaklardır.
HORECA kuruluşları için aydınlatma amaç ve hedefleri
Restoran ve kafeler için aydınlatma projelerinin hazırlanması aşağıdaki amaç ve hedeflere ulaşılmasını kapsamaktadır:
- Akılda kalıcı işaretler, mimari aydınlatma, giriş grubunun göze çarpan tasarımı kullanılarak elde edilebilecek potansiyel ile işletmeye ilgi duyulabilecek misafirlerinin dikkatini çekmek;
- Restoran ziyaretçilerinin dinlendiği alanlarda bir konfor ve misafirperverlik atmosferi yaratmak, bu amaç doğrultusunda genel, dekoratif ve vurgulu bir dizi tasarım çözümüne erişmek;
- Kurumun imajının oluşturulması, rakipler tarafından uygulanan bir dizi benzerden öne çıkan bireyselleştirilmiş aydınlatma seçenekleri bularak işletmenin imajı korumak;
- Çeşitli teknik odalarda salonda ve mutfakta çalışan personele kolaylık sağlanması.
Bina aydınlatma ilkeleri
Bir restoran veya kafede hayata geçirilecek herhangi bir proje geliştirirken, kurum algısının projenin en başında başladığını unutmamak avantajlı olacaktır. Bu nedenle, bu tip projeler kapsamında tabela tasarımına, giriş grubuna, basamaklara, araba yollarına ve park yerlerinin tasarımına her zamankinden daha fazla dikkat edilmelidir. Tüm bu durumlarda, restoranın aydınlatması potansiyel müşterilerin dikkatini çekmeli ve aynı zamanda güvenlik, rahatlık hissi yaratmalıdır.
Aydınlatma derecesinin günün saatine bağlı olarak değişmesi gerektiğini de unutmamak gerekir. Sabahları, parlak ve canlandırıcı bir ışık veren cihazları açmak avantajlı olacakken, günün ilerleyen saatlerinde aydınlatma, daha yumuşak, ancak yine de yoğun olmalıdır. Akşamları ise restoranda rahatlamayı teşvik eden bir atmosfer yaratılması tercih edilebilir. Tesis kapandıktan sonra ise temizliğin kaliteli olması için yine yüksek kuvvette bir aydınlatma gerekecektir.
Bir aydınlatma projesinin hazırlanması için ön koşul imardır. Geceleri tercih edilen mekanlarda aydınlatma barın yakınında kapatılacak ve daha loş olması tasarlanacaktır. Ayrıca masaların üzerindeki aydınlatmanın da düşünülmesi gerekmektedir. Bu gibi gereksinimleri karşılamak için, istenen aydınlatma derecesini verecek, ancak mahremiyet ve mahremiyet atmosferini koruyacak olan gömme veya yönlü LED ışıklar en uygun tercih olmaktadır.
Restoranlar için ekipman seçerken dikkate alınması gerekenler
Restoran, kafe ve diğer konaklama işletmelerinde farklı tipte lambalar kullanılması avantaj sağlayacaktır. Aydınlatma türüne bağlı olarak, bu cihazlar aşağıdakileri içerebilmektedir:
- Genel aydınlatma için; avizeler, lineer sistemler, yerleşik LED cihazları;
- Spesifik amaca uygun; masa lambaları, aplikler, zemin lambaları;
- Dekoratif amaçlı; LED şerit, dekoratif cihazlar, ışık sütunları;
- Vurgu arttırıcı; LED spot ışıkları.
Restoranlar için ekipman seçerken, oluşturulan tasarım konseptine güvenmek gerekmektedir. Tüm kararlar, iç mekanın detayları ve kurum fikri ile doğru orantılı olarak birbiriyle uyumlu olmalıdır. Örnek olarak ulusal mutfağı olan restoranlar söz konusu olduğunda etnik unsurları kullanmak avantajlı olabilecektir, aynı şekilde seçkin ve daha spesifik müşteri kitlesine hitap eden kuruluşlarda klasik tarzda tasarlanmış aydınlatma cihazları kurulması tavsiye edilebilir. Bu tercihin tam karşısında ise gençlere yönelik alanlara dair projeler yer almaktadır; bu gibi işletmelere çok renkli aydınlatma uygun olacaktır.
Ayrıca bu tip işletmelerde çalışan takım arkadaşlarınızın, çalışanlarınızın olduğunu ve bu operasyonların da özel aydınlatma çözümlerine ihtiyaç duyduğunu belirtmek gereklidir. Örneğin mutfaklarda, IP65 veya daha yüksek bir göstergeye sahip korumalı cihazlar kurmak, cihazların içine yağ ve kir girmesini önleyecektir. Aynı zamandai teknik detaylara da dikkat edilmelidir - örneğin renksel geriverim yüksek ve dalgalanma düşük olmalıdır.
Uygulamada yaygın hatalar
Bir restoranda kullanılacak aydınlatma hazırlanırken genellikle aşağıdaki hatalar yapılmaktadır:
- Bitişik bölgenin çok düşük aydınlatma derecesine sahip olması;
- Salonların yetersiz veya çok parlak aydınlatması;
- Genel tasarım çözümüne uymayan cihazların kurulumu;
- Misafirlerin ziyaret ettiği teknik odalarda yeterli sayıda aydınlatma cihazının bulunmaması.
Şirketimizin uzmanları, bir aydınlatma projesinin uygulanmasının maliyetini hesaplayabilecek ve doğru uygulanmasını sağlayabilecektir - bu sayede sayılan hatalardan kaçınılabilecektir.