Verimliliği Artıracak Ofis Tasarım Konseptleri

Verimliliği Artıracak Ofis Tasarım Konseptleri

Ofis tasarımları, çalışanlar üzerinde yaratacağı etki ile verimliliği artırabilir veya düşürebilir. Kötü tasarlanmış konsepte sahip bir ofis, kasvet duygusunu öne çıkararak verimsiz bir çalışma ortamına zemin hazırlamış olur. İçeriğin devamında, ofisler için en uygun tasarım konseptlerini inceleyelim.

İyi Bir Ofis Tasarım Konseptine Sahip Olmanın Faydaları

İyi tasarlanmış ve modern çizgiler taşıyan bir ofis, çalışanlar için estetik bir çalışma alanı anlamına gelmektedir. Görsel algının duygularla bir bağlantısı olduğundan, çalışma prensibi ve verimliliği yakından etkileyecek ofis konseptini belirlemek, bolca düşünmeyi ve araştırmayı gerektirir.
Teşvik edici ve konfor alanında hissettiren bir çalışma alanına sahip olmak, yaratıcılık ve üretkenliği ciddi oranda artırabilmektedir. Bu durumdan kaynaklı şirketiniz, iyi bir tasarıma bağlı olarak kar oranını artırabilir. Ofis tasarımı konsepti yapılan işin doğasını yansıtarak çalışanlarınızda sektöre aidiyet hissi uyandırabilir. Bu da daha şevkli çalışma arkadaşları ile başarılı bir sürece yol almak anlamına gelmektedir. Bu nedenle firmanızın imajını özgün bir şekilde yanıltabilen ve yapılan işin doğasından izler taşıyan bir ofis konsepti, sizi rakiplerinizden çok daha öne taşıyabilir.

Ofis Tasarım Konseptleri

1. Aktivite Bazlı Konseptler

Aktivite bazlı mimari konseptler, yapının tüm resmi ve gayri resmi etkileşim / uygulamanın gerçekleşebileceği ihtiyaçlara uygun şekilde tasarlanmasıdır. Örnek vermek gerekirse, aktivite bazlı bir ofis tasarımında, kişinin tek başına rapor yazabileceği bir köşe mutlaka olmalıdır. Öte yandan, ekip üyelerinin bir araya gelerek beyin fırtınası gerçekleştirebileceği bir açık alana sahip olması da, aktivite bazlı ofis konseptleri için önemli bir ölçüttür.

2. Esnek Konseptler

Değişimin sürekli olduğu ofisler için uygun olan esnek konseptler, alan genişliği açısından aktivite bazlı konseptlere benzese de bu çalışma alanları, hareket ettirilebilir ve yeniden boyutlandırılabilir mobilyalara sahip oldukları için aktivite tabanlı çalışma alanlarının aksine daha da esnektir. Kişinin ihtiyaç ve konumuna göre eşyalarının tamamını ofisin başka bir alanına anlık taşıyabilmesi, esnek konseptin özü ve aslında bakıldığında büyük bir avantajıdır.

3. Biyofilik Tasarım

Doğal ve yeşil alanların, görüş açısında olmasının kişinin zihinsel sağlığını canlandırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Biyofilik tasarımlarda mimar, doğayı ofise taşıyarak çalışanlarda açık havada çalışılıyor hissi uyandırmayı hedeflemiştir. Bu konsept tarzı sadece tasarım dünyasında ikonik tarz olmakla kalmayıp, aynı zamanda ofis duvarlarını fuzuli dolduran ve hiçbir amaca hizmet etmeyen süslü tasarım aksesuarlarına yapılan harcamaları ortadan kaldıran pratik bir seçimdir. Doğa temelli tasarım olarak da adlandırılan biyofilik tasarım, görsel olarak canlandırıcı çekiciliği ve arkasındaki yaratıcı yaklaşım sayesinde çok sık tercih edilmektedir.

4. Endüstriyel Ofis Tasarımı

Endüstriyel tasarıma sahip ofisler genellikle açık tavanlı olup, geniş ve açık bir alana sahiptir. Çıplak tuğla görünümlü duvarlar ve işlenmemiş parke zeminler ile endüstriyel kavramını yaşatan konsept, şirketin alışılmadık, başına buyruk, yaratıcı, asi ve ana akımın dışında olduğu mesajını vermeyi hedeflemektedir. Endüstriyel konsepti benimseyen ofislerin, 20. yüzyılın başlarında inşa edilmiş bir binayı 21. yüzyılımızı karşılayacak şekilde dönüştürmek, ileri teknoloji ihtiyaçları ilk tasarrufları tüketebileceğinden, dikkatli olmaları gerekmektedir.

5. Ergonomik Çalışma Alanları

Ofis çalışanlarının genel problemi olan bütün gün masa başında oturmak, sağlığı büyük oranda olumsuz etkileyebiliyor. Bu problemi çözmek adına geliştirilen ergonomik çalışma alanları, içerdiği ergonomik sandalye, egzersiz topu sandalyeleri gibi ürünler kişinin beden sağlığını desteklemek için tasarlanmıştır. Egzersiz topu sandalyesi, üzerinde oturan kişinin aktif olarak egzersiz yapmasını sağlarken, aynı zamanda bacaklarını çalıştırarak yukarı ve aşağı hareket etmesini sağlayabilir. Topun üzerinde oturma eylemi ise kişinin çekirdek kaslarını çalıştırır ve sürekli hareketsizliğin önüne geçer.

6. Cam Kapılar ve Duvarlar

Yıllar boyu popülaritesini koruyarak trend kalmayı başaran cam duvar ve cam kapı konsepti, çoğu şirket tarafından tercih edilmektedir. Modern yaklaşımın ve gelişmişliğin simgesi haline gelen cam duvar ve kapılar, şirket içi şeffaflık yaratarak çalışanların yalnız hissetmesinin önüne geçer.
Ses geçirmezlik oranı yüksek olan cam malzeme sayesinde, çalışanlar birbirlerine engel olmadan rahatça çalışabilir. Cam duvar ve cam kapıların en büyük artısı ise ışığın ofis içerisinde rahatça yayılmasının önüne geçmemesi ve böylece pozitif aydınlık bakış açısını yaymasıdır.

Hangi Ofis Tasarımı Sizin İçin Uygun?

Sayılan bu tasarımların tercih edilme oranından ziyade, sizin yaklaşımınıza ve çalışma prensibinize en uygun olanın hangisi olduğuna karar vererek seçim yapmalısınız. Ofis tasarım konsepti, işyerinin imajını ve işlevini yakından etkileyebildiği için seçim yapmak kolay olmayacaktır. Bu noktada ofis birliğine teşvik eden ve çalışanların mental / fiziksel sağlığı düşünülerek bir konsept seçimi yapmak en sağlıklısı olacaktır.

Ofis Tasarım Konseptlerinde Aydınlatmanın Önemi

Aydınlatma, iyi tasarlanmış bir ofisin iddiasını öne çıkarmak için en gerekli unsurdur. Mükemmel bir ofis konseptine, iyi seçilmiş mobilyalara ve güzel bir renk düzenine sahip olunabilir ancak iyi bir aydınlatmaya sahip değilseniz tüm bu unsurlar vitrinde durduğundan farklı durmayacaktır. Bu noktada ofisinizin enerjisini korumak ve çalışanların motivasyonunu artırmak amaçlı, doğal ışıktan bolca yararlanmak önemlidir. Doğal ışığın yeterli olmadığı alanlar için ise doğal ışığa yakın tonlarda ve doğru açıya yerleştirilmiş bir aydınlatma seçimi, hayat kurtarıcı olacaktır.

03.02.2023