Aydınlatma Planı Oluştururken Dikkat Edilecek 7 Konu

Aydınlatma Planı Oluştururken Dikkat Edilecek 7 Konu

Bir alanın oluşum ve yenilenme aşamasında alanın işlevine, mobilyaların seçimine ve evin dizaynına dikkat edilir. Aydınlatma ise genellikle yanlış bir şekilde sona bırakılan bir unsurdur. Oysa aydınlatma, seçilen ve tasarlanan diğer tüm materyalleri öne çıkaracak tek etkidir. Peki doğru aydınlatma her ala için aynı mıdır? Gelin aydınlatma planını oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı konuları birlikte inceleyelim.

Aydınlatma Planına Neden İhtiyaç Duyulur?

Aydınlatma planı, tasarlanacak alan için en ideal aydınlatmaya karar verilmesidir. Doğru aydınlatmayı seçmek yapının bölümlerinin işlevine uygun bir görünüme bürünmesine ve işlevselliğinin artmasına neden olur. İçeriğimizin girişinde de bahsettiğimiz gibi aydınlatma, proje ve dekorasyonu oluşturan tüm detayların kusursuz şekilde sergilenmesi için olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu noktada, evin veya endüstriyel bir alanın hangi bölümü için aydınlatma seçildiği önemlidir. Örneğin mutfak için net bir aydınlatma tercih edilmeliyken, oturma odasında loş bir seçimde bulunulması faydalı olacaktır.

Mekânlara Göre Aydınlatma Planları

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere, aydınlatma her alan ve işlev için farklı biçimde ideal olarak adlandırılabilir. Gelin evin bazı odaları için ideal aydınlatma planlarını birlikte inceleyelim.

1. Oturma Odası

Oturma odaları, aile üyelerinin bir araya geldiği ve misafirlerin ağırlandığı, evin en aktif alanıdır. Sosyallik ve yoğunluk içerdiğinden, esnek ve çoklu aydınlatma çözümü, oturma odası için ideal olabilir.
Film saati loş bir ışık oturma odanız için ideal olacakken, arkadaşlarınızın davetli olduğu bir yemek masasının olabildiğince aydınlık olması gerekecektir. Bu nedenle, farklı zamanlarda farklı atmosferler yaratmak isteğinin de göz önünde bulundurularak, oturma odalarında tekli sarkıt avizelerden uzak durmalı, dereceli veya çoklu aydınlatma tercih edilmelidir. Oturma odanız için değerlendirebileceğiniz bazı aydınlatma seçenekleri, aşağıda belirtilmiştir.
  • Genel aydınlatma için downlight ya da sarkıt armatürler,
  • Tablo ve nesne aydınlatması için sıva altı veya yüzeye monte ray spotlar,
  • Mobilya, tavan ve/veya zeminde gizli aydınlatma (asma tavan),
  • Okuma veya benzer yüksek aydınlatma seviyesi gerektiren bir iş için masa üstü çalışma armatürü veya lambader,
  • Genel aydınlatmayı desteklemek veya sadece dekoratif obje olarak duvar aplikleri,
  • Duvar veya kolon aydınlatması için zemine gömme armatürler.
Oturma ve yemek odası aydınlatmaları için 2700K ışık kaynağı kullanılabilir.

2. Yatak Odası

Sakinleştirici etkiye sahip ve rahat bir ortam yaratan aydınlatmalar, yatak odaları için en ideal olanlarıdır. Bunun yanında, yatak odanızda bulunan makyaj aynasının kendiliğinden aydınlatma içermesi, aynı alanda birleşen ihtiyaçlarınız arasındaki zıtlığı ortadan kaldıracaktır. Yatak odaları için genellikle yumuşak arka plan aydınlatmaları, yatak başı spotları ve okuma lambaları önerilmekte ve tercih edilmektedir. Yatak odası aydınlatması için 2700K ışık kaynağı kullanılabilir.

3. Banyo

Bakım ve temizlik için en sık vakit geçirdiğimiz alan olan banyo; aydınlatmanın kimi zaman yoğun, kimi zaman ise standart olmasını isteyeceğimiz bir alandır. Buna dayanarak banyo için kademeli aydınlatma sistemleri kullanılabilir veya sürekli aydınlık bir aydınlatma seçimi için ilave spot tercih edilebilir. Banyo aydınlatması için 3000-4000K ışık kaynağı kullanılabilir.

4. Mutfak

Mutfak, sürekli işlevselliği ve sosyalliği bir arada tutması ile iyi planlanmış bir aydınlatmayı kesinlikle hak etmektedir. Sabah kahvaltılarından, öğlen kahvelerine, yemek pişirmekten, mutfak sohbetlerine kadar birçok aktiviteye ev sahipliği yapan mutfakta genel aydınlatma, dolap içi ve altı armatürleri ve vurgulu ışıklar gibi birden fazla aydınlatma çeşidine yer verilebilir. Aydınlatma seçimi yaparken mutfağın büyüklüğü de göz önünde bulundurulmalıdır. . Mutfak aydınlatması için 3000-4000K ışık kaynağı kullanılabilir.

5. Koridor

Eve giriş holü ve koridor, evinizle ilgili ilk izlenimi yaratan alanlardır. Bu nedenle özenli ve aydınlık görünmesinin iyi bir intiba bırakacağı koridor için de tavan armatürleri, gizli led şeritler ve ray spotlar gibi birden fazla aydınlatma çeşidine yer verilebilir. Koridorlar ve merdiven aydınlatmaları için 2700K ışık kaynağı kullanılabilir.

Aydınlatma Planı Nasıl Oluşturulur?

Aydınlatma planı oluşturmadan önce alanı tanımak, aldığı gün ışığı miktarını hesaplamak vb. birçok konu hakkında detaylı bilgi edinmek gerekmektedir. Aydınlatma planı için gerekli adımları, birlikte inceleyelim.

1. Kat Planınızın Taslağını Çıkarın

Aydınlatma planı yapmaya, alan ölçümü ile başlanmalıdır. Alanın büyüklüğü, aydınlatmanın niteliğini ve sayısını etkileyecektir. Ölçüm yaptıktan sonra odanızın boyutunu grafik kağıdı üzerinde yeniden ölçeklendirerek çalışabilirsiniz.

2. Taşınmaz Nesneleri İşaretleyin

Şömineler, kapılar, pencereler, kirişler ve girintiler gibi sabit mobilyaları ve nesneleri not ederek planınıza çizmeniz, yapacağınız seçim için size rehber olacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Mobilyalarınızı Çizin

Taşınmaz nesnelerin ardından, belirlenen alan için seçtiğiniz mobilyaları da taslağın üzerine çizin. Bu noktada önemli olan mobilyaların boyut ve şekillerinin iyi taklit edilebiliyor olmasıdır.

4. Odanın İşlevlerine Dikkat Edin

Odada gerçekleşebilecek olası tüm işlevleri işaretlerin (yemek yeme, kitap okuma, televizyon izleme vb.) bu sayede alacağınız aydınlatmanın, odanın işlevlerine uygun nitelikte olduğuna emin olursunuz.

5. Işık Kaynakları için Konumları Seçin

Odanın işlevlerinin belirlenmesi ardından, seçilen aydınlatmaların odanın neresinde konumlanacağına karar vermelisiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken temel nokta, birden fazla aydınlatma kullanılan alanlarda, ışık ve aydınlatmanın üst üste binmiyor olacağından emin olmaktır.

6. Soketler ve Devreler

Alanındaki mevcut prizlere dikkat etmelisiniz. Eski mimarilerde, fişlerin tehlikeli bir şekilde aşırı yüklenmesini teşvik eden çok az priz olması oldukça yaygındır. Seçtiğiniz aydınlatma konumlarında, lambader vb. aydınlatmaların konumunun prize yakın olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda anahtar sıfırdan konumlandırılıyorsa, kullanım rahatlığı açısından ideal yükseklik ve konumda olduğundan emin olmalısınız.

7. Gömme Aydınlatma

Gömme aydınlatmalar, bir odadaki ışık miktarının artmasını sağlayarak alanın daha geniş hissedilmesine yardımcı olur. Gömme aydınlatma oldukça pratik bir kullanıma sahiptir ve günlük işlerinizi kolaylıkla yerine getirmenizi sağlar.
Gömme lambaların duvarlardan en az 3 fit uzağa yerleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bu sayede, alanın köşesinde koyu gölge oluşumunu engellemiş olursunuz.

03.02.2023